dimecres, 10 d’agost del 2005

Problema d'escacs - 10 agost

Juguen blanques i guanyen:

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola, Matgala
Disculpa que no participi més en els teus problemes, però l'escacs no és el meu fort.

Crec que aquesta partida la conec i no conec bé el llenguatje que utilitzeu. Ho intentaré (si prometeu no riure :-)

1.- Blanques es menjen el peó negre amb la dama
Df7 i escacs.
2.- El rei de les negres no té altra opció de menjar-se la dama (Rb3)
3.- Ara el alfil blanc es menja el peó negre Ad5 i fan escacs tant amb la torre com amb l'alfil.
4.- El rei negre només te la sortidade posar-se entre els dos cavalls Rd2
5.- Posem el cavall blanc (el que està davant la torre) entre els dos peons blancs (Cf5)

Escacs i mat.

Si no ho he escrit be, m'ho dius.

Salutacions.

Anònim ha dit...

Tot un científic en acció! :-)
Vas bé, omamaled, però la teva sol.lució te flecus.

Les jugades que descrius són 1.Dxf7+ Rxf7 2.Axd5+

Tú aquí comentes que si 2... Re7 3.Cf5#, però en realitat no és mat, ja que al ficar el cavall a f5 tapes la torre, i el negre podria jugar 3... Rf8. El mat hi és si jugues 3.Tf7#.

Però et falta analitzar una altra opció... dius que el rei només té la opció 2... Re7 i no és exacte, ja que pot escapar-se per 2... Rg6. Llavors el mat seguiria amb 3.Af7+ Rxg5 4.Ac1+ Rg4 5.Tg2+ Rh3 (5... Rh4 6.Ag5+ Rh3 7.Tg3#) 6.Tg3+ Rh4 7.Ag5#. En aquesta línia, si 4... Rh4 5.Tf4+ Rg5 (5... Rh3 6.Ae6#) 6.Te4#. És una posició curiosa, el negre té un munt de peces però cap és capaç de tapar ni un sol dels escacs que el blanc li va propinant. Tinc curiositat per conèixer la partida d'on està extreta la posició. Ens ho revel.les, Matgala?

Ajudaria molt la Matgala si posés les coordenades en els escaquers, així no hi hauria despistes pel que fa a la notació.

Salut!

Anònim ha dit...

Atenció un moment, aquí la gran pregunta és: què passa si el negre es limita a jugar 1... Rh8 ? Les blanques hauran guanyat un peó gratis, però no veig una variant que guanyi... si 2.e6 Cd6. Si 2.Axd5, Axd5 3.Dxd5 Cxe5. Potser la bona sigui 2.Ce6 Axf2+ 3.Rxf2 Da5 4.Cxd8 Txd8 (si 4... Dxd8 5.e6 amb doble amenaça Dxd7 i Df8# a la que es mogui el cavall) 5.e6 Cd6 (si es mou el cavall de d7 ve Df8#) 6.Dxg7#

Ei! tela aquest problema, eh? No sé perquè, un meu sisè sentit em diu que m'estic deixant alguna cosa...

Anònim ha dit...

Ei nois!! En comptes de Cf5+... Tf2++!!
x cert, si Rh8, tens després Axd5, i si AxA, DxA tens la partida amb dos peons de més... suficient.

Matgala ha dit...

Se m'acomula feina...

Gràcies omalaled per contestar. Com suggereix en Myrddin, intentaré posar les coordenades quan me'n recordi (tot i que això m'espatlla un problema que tenia pensat per d'aquí a uns dies...)

Hi ha un petit error a la línia 1. Df7+ Rf7 2. Ad5+ Rg6 3. Af7+ Rg5 4. Ac1+ Rg4. Ara, si 5.Tg2+, el negre simplement es menja la torre amb l'àlfil de b7. El mat és més senzill: 5. Tf4+. Si 5. ... Rh3, 6. Ae6++ i si 5. ... Rg5, 6. Te4++.

La partida està treta d'una pàgina web en la que hi ha molts problemes (de fet, la majoria de problemes que posaré aquest mes). Així que, de moment, m'ho callo. Però allà deia que estava tret de Fred Reinfeld's, 1001 Winning Chess Sacrifices and Combinations.

A la solució, no hi posava què passava si 1. ... Rh8. Simplement, deia que era millor que Rf7. La solució d'en Johnxc només deixa a les blanques amb un peó de més, perquè després de DxA, el negre pot jugar Cxe5, recuperant un dels peons. Sembla més interessant 2. Ag4, que diria que obliga al negre a entregar una peça per evitar el mat a f8.

Anònim ha dit...

Hola.

Es veritat Myrddin (fer-ho sense un "tablero d'escacs" (com es diu això en català?) costa molt i gràcies per lo de científic). Falta la darrera jugada, si el negre fa Rf8 les blanques farien el que el cavall es posés davant el peó Ch6 i escac i mat (escac amb la torre).

Però Matgala te raó, la torre se la mejna l'alfil. Prometo mirar-ho amb calma aquesta nit i amb un escacs.

Salut!!

Anònim ha dit...

Si fas 4.Ch6+ escac amb torre el negre simplement torna a e7, o fins i tot, si volgués, podria tapar amb un dels dos cavalls a f6. Oblida't de la idea de 3.Cf5+, amb 3.Tf7 tens el mat.

El "tableru" que se sol dir, en català es diu escaquer.

El teu blog de ciència m'agrada molt, que ho sàpigues. :-)

Matgala: ja deia jo que se m'escapava alguna cosa!! Grrrr aquest Tg2... però vaja, la variant del mat també l'he dita en cas de que el rei negre jugués per h4. I Ag4 tens rao, sembla molt forta.